Nietolerancja glutenu jest problemem zdrowotnym, który może wystąpić każdym wieku. Jest związany z nietolerancją gluten, który jest obecny w wielu popularnych produktach żywnościowych. Jak się objawia alergia na gluten? Jak przebiega leczenie oraz diagnostyka?
Spis treści
Nietolerancja na gluten – co warto wiedzieć?
Należy wiedzieć, że gluten to białko, które występuje w pszenicy oraz innych zbożach. Gluten występuje w zbożu, owsie, orkiszu, jęczmieniu. Zatem ten składnik znajduje się w wielu produktach, które są codziennie spożywane np. w chlebie, makaronach, czy kaszach.
Są osoby u których gluten powoduje wystąpienie reakcji alergicznej. W zależności od rodzaju alergii, reakcja może wystąpić po kilku minutach, a np. w celiakii – po kilku dniach, czy tygodniach. Podobnie jest w sytuacji nietolerancji pokarmowej na gluten. Może się ona rozwijać latami.
Objawy nietolerancji glutenu
Celiakia, czyli choroba autoimmunologiczna, która jest związana z nietolerancją glutenu, może pojawić się w każdym okresie życie. Początkowo może również być bezobjawowa.
Objawy nietolerancji glutenu to m.in.:
- biegunka,
- wzdęcia brzucha,
- utrata masy ciała,
- pokrzywka,
- świąd skóry,
- duszność
- bóle brzucha
- nudności,
- wymioty.
Ponadto mogą także pojawić się objawy związane z układem kostno – stawowym, czyli m.in. zapalenie stawów, bóle mięśni oraz kości. W przypadku objawów neurologicznych, należy wymienić m.in. konwulsje, padaczkę, depresje, otępienie, ataksje, a w przypadku zaburzeń ginekologicznych: zaburzenia miesiączkowania, poronienie, niepłodność.
Alergia na gluten - przyczyny
Przyczyną alergii na gluten jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego związana z przeciwciał klasy IgG i IgA. Warto wiedzieć, że alergia na gluten jest zależna od swoistych przeciwciał IgE.
Ponadto za nieprawidłowe wchłanianie glutenu jest odpowiedzialne uszkodzenie bariery jelitowej, która może powstać m.in. podczas zatruć, antybiotykoterapii, zabiegów chirurgicznych. W ten sposób zazwyczaj powstaje nietolerancja na gluten.
Diagnostyka alergii na gluten
Diagnostyka alergii na gluten polega m.in. na pobraniu krwi do badań żylnych i oznaczeniu przeciwciał przeciw endomyzjum mięśni gładkich (EMA Iga) i transglutaminazie tkankowej typu 2 w (anty-TG2). Ponadto oznacza się także całkowite stężenie immunoglobulin IgA.
Wyniki badań powinny być skonsultowane z lekarzem, który może rozszerzyć diagnostykę.
W diagnostyce stosuje się również badania endoskopowe, jak również histologiczne.
Na rynku są również dostępne testy do samodzielnego wykonania w domu.
Alergia a nietolerancja na gluten
Należy wiedzieć, że alergia to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na gluten. Natomiast nietolerancja nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi i jest zazwyczaj związana z uszkodzeniem bariery jelitowej lub związana z podłożem genetycznym.
Alergia może doprowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Leczenie nietolerancji i alergii na gluten
Leczenie przede wszystkim polega na stosowaniu diety bezglutenowej. Ponadto lekarz może także zalecić stosowanie leków m.in. przeciwhistaminowych lub immunosupresyjnych (m.in. w leczeniu celiaki).
Osoby, które chorują na celiakię powinny bezwzględnie przestrzegać diety, która musi być zazwyczaj stosowana przez całe życie.
Warto wiedzieć, że alergia na gluten może ustąpić u dzieci. Natomiast u osób dorosłych oraz zmagających się z celiakią – jest to mało prawdopodobne.
Materiały pomocnicze
https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.4.10.
https://diag.pl/pacjent/artykuly/nietolerancja-glutenu-objawy-przyczyny-postepowanie/