Zgaga jest częstą przypadłością związaną z układem pokarmowym. Objawy mogą być powiązane z błędem dietetycznym, lecz także mogą sugerować występowanie poważnych problemów zdrowotnych. Co warto wiedzieć na temat zgagi? Kiedy należy udać się do lekarza?
Spis treści
Czym jest zgaga?
Zgaga to uczucie pieczenia, palenia w klatce piersiowej oraz przełyku. Dolegliwości mogą być nawet odczuwane w gardle. Objawy zgagi mogą przypominać zawał serca, lecz zgaga jest najczęściej związana ze spożyciem posiłku.
Objawy są związane z cofaniem się treści pokarmowej oraz kwasu solnego. Treść cofa się z żołądka w stronę gardła, a kwas solny podrażania nabłonek.
Zgaga najczęściej może być związana z chorobą refleksową żołądka, lecz występująca incydentalnie jest najczęściej związana z błędem żywieniowym lub występuje po spożyciu alkoholu, a także smażonych i tłustych pokarmów.
Leczenie zgagi
Jeżeli zgaga występują sporadycznie, to należy obserwować po jakich pokarmach/produktach występuje i unikać ich dalszego spożywania. Niekiedy dolegliwości mogą być zmniejszone po spożyciu mleka, jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych. Ponadto stosuje się również leki, które mają na celu zmniejszenie stężenia kwasu solnego. Niektóre z nich są dostępne bez recepty.
Dodatkowo w leczeniu choroby refleksowej, może być konieczne zastosowanie leczenia chirurgicznego.
Jeżeli objawy związane ze zgagą nasilają się oraz występują coraz częściej, to należy się skonsultować z lekarzem celem przeprowadzenia diagnostyki.
Domowe sposoby na zgagę
Przede wszystkim należy unikać spożywania produktów, które powodują wystąpienie dolegliwości. Należy także dążyć do zachowania właściwej masy ciała (wskaźnik BMI powinien być w normie). Ponadto warto zrezygnować z alkoholu oraz palenia papierosów.
Warto wiedzieć, że spożywanie tłustych pokarmów oraz posiłków o późnej porze, może doprowadzić do zaostrzenia występujących objawów.
Istotne jest też zachowanie odpowiedniej pozycji wezgłowia, które powinno być podniesione o 15-20 cm.
Objawy mogą być także zmniejszone, po spożyciu siemienia lnianego oraz po wypiciu wody. Można także przygotować napar z mięty lub zakupić w aptece krople miętowe, które są często stosowane w sytuacji wystąpienia niestrawności.
Materiały pomocnicze
Gąsiorowska A., Małecka-Panas E., Choroba refluksowa przełyku. Interna Mały Podręcznik, Medycyna Praktyczna