Zgaga – co warto wiedzieć?

Zgaga jest częstą przypadłością związaną z układem pokarmowym. Objawy mogą być powiązane z błędem dietetycznym, lecz także mogą sugerować występowanie poważnych problemów zdrowotnych. Co warto wiedzieć na temat zgagi? Kiedy należy udać się do lekarza?

Spis treści

Czym jest zgaga?

Zgaga to uczucie pieczenia, palenia w klatce piersiowej oraz przełyku. Dolegliwości mogą być nawet odczuwane w gardle. Objawy zgagi mogą przypominać zawał serca, lecz zgaga jest najczęściej związana ze spożyciem posiłku.

Objawy są związane z cofaniem się treści pokarmowej oraz kwasu solnego. Treść cofa się z żołądka w stronę gardła, a kwas solny podrażania nabłonek.

Zgaga najczęściej może być związana z chorobą refleksową żołądka, lecz występująca incydentalnie jest najczęściej związana z błędem żywieniowym lub występuje po spożyciu alkoholu, a także smażonych i tłustych pokarmów.

Leczenie zgagi

Jeżeli zgaga występują sporadycznie, to należy obserwować po jakich pokarmach/produktach występuje i unikać ich dalszego spożywania. Niekiedy dolegliwości mogą być zmniejszone po spożyciu mleka, jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych. Ponadto stosuje się również leki, które mają na celu zmniejszenie stężenia kwasu solnego. Niektóre z nich są dostępne bez recepty.

Dodatkowo w leczeniu choroby refleksowej, może być konieczne zastosowanie leczenia chirurgicznego.

Jeżeli objawy związane ze zgagą nasilają się oraz występują coraz częściej, to należy się skonsultować z lekarzem celem przeprowadzenia diagnostyki.

Domowe sposoby na zgagę

Przede wszystkim należy unikać spożywania produktów, które powodują wystąpienie dolegliwości. Należy także dążyć do zachowania właściwej masy ciała (wskaźnik BMI powinien być w normie). Ponadto warto zrezygnować z alkoholu oraz palenia papierosów.

Warto wiedzieć, że spożywanie tłustych pokarmów oraz posiłków o późnej porze, może doprowadzić do zaostrzenia występujących objawów.

Istotne jest też zachowanie odpowiedniej pozycji wezgłowia, które powinno być podniesione o 15-20 cm.

Objawy mogą być także zmniejszone, po spożyciu siemienia lnianego oraz po wypiciu wody. Można także przygotować napar z mięty lub zakupić w aptece krople miętowe, które są często stosowane w sytuacji wystąpienia niestrawności.

https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga Talar-Wojnarowska R.,
Gąsiorowska A., Małecka-Panas E., Choroba refluksowa przełyku. Interna Mały Podręcznik, Medycyna Praktyczna
Powyższe informacje należy traktować jedynie jako informacyjno– edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być uznawane za profesjonalną poradę. Strona Medspan nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Prezentowane informacje o produktach leczniczych nie stanowią zapewnienia, że zostaną one Panu/Pani przepisane w naszym podmiocie leczniczym. Informacje o zakresie stosowania leku opracowano na podstawie charakterystyki produktu leczniczego, jednakże zakres zastosowania określonego produktu leczniczego może być w niektórych przypadkach szerszy albo węższy niż wynika to z charakterystyki produktu leczniczego. Prezentowane informacje nie stanowią reklamy produktu leczniczego w rozumieniu ustawy – Prawo farmaceutyczne. Omawiane produkty lecznicze nie należy rozpatrywać w odniesieniu do działalności leczniczej Medspan Centrum Medyczne, w szczególności Medspan Centrum Medyczne nie stosuje wskazanych produktów leczniczych w sposób preferencyjny lub w zakresie wykraczającym poza standardowe ich zastosowanie, zgodne z ich przeznaczeniem. Data opracowania: 29.04.2023