Dieta przy biegunce powinna zawierać odpowiednią ilość płynów, ponieważ biegunka może doprowadzić do odwodnienia i z tego powodu może być wskazana hospitalizacja.
Zaleca się picie co najmniej dwóch litrów płynów. Najlepsza będzie woda przegotowana, słaba herbata lub herbatki ziołowe.
Przede wszystkim należy zrezygnować z picia kawy, mocnej herbaty, napoi gazowych, alkoholu (m.in. piwa oraz wina). Należy się także powstrzymać od spożywania soków warzywnych oraz owocowych.
Menu przy biegunce
Menu powinno zawierać małe ilości błonnika, więc należy wykluczyć produkty, które zawierają jego duże ilości np.: kasze gruboziarniste, płatki owsiane, pieczywo razowe, tłuste mleko, ostre przyprawy, czekolady, fruktozę, orzechy, tłustych mięs oraz wędlin.
Zaleca się spożywanie:
- kleiku ryżowego
- kisielu z siemienia lnianego
- pieczywa pszennego
- gotowanego jabłka, marchwi
- bananów
- ziemniaków
- rumianku
- przetartych borówek i jagód oraz poziomek
Natomiast imbir oraz kawę w biegunce należy stosować ostrożnie, ponieważ mogą nasilać biegunkę.
Niektórzy stosują również gorzką czekoladę.
Istotne jest to, że początkowo należy się wstrzymać z podawaniem pokarmów, ponieważ najważniejszym celem jest niedopuszczenie do wystąpienia odwodnienia oraz należy uzupełniać elektrolity.
Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej jest dostępna szczegółowa lista produktów, które są zalecane w biegunce oraz przeciwwskazane.
Biegunka po jedzeniu – przyczyny
Biegunka po jedzeniu może mieć kilka przyczyn. Może być wołana spożyciem nieświeżych produktów lub z chorobami jelit, a nawet alergią pokarmową, dlatego ważne jest przeprowadzenie diagnostyki. Ponadto należy obserwować, po jakich produktach występuje biegunka oraz spróbować wyeliminować te produkty z diety.
Alergiczną przyczyną może być stwierdzona alergia na białka zbóż oraz białka mleka krowiego.
Leczenie polega na usunięciu z diety, pokarmów zawierających alergeny.