Rak trzustki jest agresywnym rakiem, który cechuje się rozprzestrzenianiem do węzłów chłonnych oraz wątroby, a także zaliczany jest do nowotworów o szybkim wzroście.
Są znane niektóre czynniki ryzyka zachorowania na raka trzustki. Do tych czynników należy zaliczyć palenie papierosów oraz otyłość. Warto wiedzieć, że u osób, które nie palą papierosów, ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki jest dwa razy mniejsze niż u palaczy. Zatem należy zaprzestać palenia tytoniu.
Osoby, które są otyłe powinny zmienić styl życia, aby zredukować masę ciała oraz zacząć się zdrowo odżywiać. Z pomocą może przyjść konsultacja u lekarza rodzinnego, a także dietetyka, który dobierze odpowiednią dietę. Warto także zwiększyć aktywność fizyczną.
Ponadto warto także zmniejszyć spożywanie alkoholu oraz tłustych potraw. Istotne znaczenie ma także kontrola w kierunku cukrzycy, a także stanów zapalnych trzustki. Natomiast osoby, które są w grupie ryzyka – powinny systematycznie wykonywać badania obrazowe.
Wśród czynników ryzyka znajduje się także podeszły wiek. Nowotwór trzustki jest najczęściej rozpoznawany u mężczyzn w przedziale wiekowym 65-69 lat, a u kobiet – 75-70 lat.
Ryzyko zachorowania zwiększa się także w sytuacji zakażenia Helicobacter pylori.
Materiały pomocnicze
https://www.mp.pl/pacjent/onkologia/chorobynowotworowe/88950,rak-trzustki-objawy-nowotwory-zlosliwe-trzustki-diagnoza-rokowania