Hipercholsterolemia to zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Nie jest to choroba, lecz objaw, który może być związany z występowaniem innych chorób. Jak można obniżyć poziom cholesterolu? Co warto wiedzieć i kiedy się udać do lekarza?
Spis treści
Co należy wiedzieć na temat cholesterolu?
Cholesterol to lipid, który występuje w organizmie i dzieli się na tzw. ,,dobry cholesterol” czyli HDL oraz ,,zły” – LDL. Cholesterol odpowiada za wiele funkcji w organizmie człowieka m.in. syntezę niektórych hormonów oraz witamin.
Podwyższony poziom może sprzyjać występowaniu m.in.:
- zapalenia trzustki,
- zawału serca,
- miażdżycy,
- niedokrwienia kończyn,
- chorobowy wieńcowej.
Ponadto jego niedobór również jest niekorzystny, ponieważ może doprowadzić m.in. do niedożywienia, zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego.
Należy wiedzieć, że hipercholesterolemia jest problemem cywilizacyjnym.
Leczenie zbyt wysokiego cholesterolu
Leczenie polega na ocenie ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo – naczyniowych. W sytuacji kiedy jest ono niskie, zaleca się stosowanie odpowiedniej diety oraz leczenie niefarmakologiczne. Rodzaj wdrożonego leczenia zależy także od wartości laboratoryjnych cholesterolu.
Do metod niefarmakolicznych zalicza się: modyfikacje diety, zwiększenie aktywności fizycznej, a także eliminowanie produktów/czynników, które mają wpływ na zwiększenie cholesterolu (m.in. niektóre leki, alkohol, tytoń).
Ponadto w niektórych sytuacjach, lekarz może zalecić przeprowadzenie zabiegu aferezy, lecz jest to stosowane głównie u osób z wysokim ryzykiem incydentu sercowo-naczyniowego oraz wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
W leczeniu farmakologicznym stosuje się najczęściej statyny do których należy m.in. lowastatyna, atrowastatyna, fluwastatyna, pitawastatyna, simwastatyna, prawastatyna oraz rosuwastatyna. Celem tych leków jest zmniejszenie syntezy cholesterolu w organiźmie. Ponadto stosuje się także fibraty, ezetymib, żywice jednowymienne oraz kwas nikotynowy i jego pochodne.
Leczenie zaczyna się od wdrożenia jednego leku, lecz jeżeli efekty nie są odpowiednie, to dołącza się kolejny lek.
Dieta w hipercholesterolemii
Odpowiednia dieta jest podstawą leczenia wysokiego cholesterolu. W diecie należy unikać spożycia cholesterolu, który jest w tłuszczach zwierzęcych (m.in. wędliny, podroby, jaja), a także należy zredukować ilość spożywanych produktów, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. nabiał, czerwone mięso).
Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są pochodzenia roślinnego, a także błonnik. Ponadto należy także spożywać produkty, które zawierają sterole roślinne.
Zaleca się także ograniczenie smażenia potraw. Gotowanie, duszenie oraz pieczenie jest zalecaną formą obróbki jedzenia.
Warto skorzystać z konsultacji u dietetyka (nawet jednorazowej), ponieważ specjalista będzie w stanie stworzyć jadłospis, uwzględniając indywidualne potrzeby.
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu
Istnieją domowe sposoby, które mogą zmniejszyć poziom cholesterolu i należą do nich zioła oraz rośliny. Należy pamiętać o tym, że stosując alternatywne formy leczenia, zawsze należy to skonsultować z lekarzem.
Warto wiedzieć, że kozieradka pospolita, ostropest, lucerna siewna, imbir, a także czosnek – mogą obniżać wartości cholesterolu. Dodatkowo napar z suszonego kwiaty lipy, głogu oraz pokrzywy ma podobne działanie.
Zioła oraz rośliny można kupić w sklepie zielarskim.
Materiały pomocnicze
B. Aloys, Wysoki cholesterol. Przyczyny, leczenie, zapobieganie, Wydawnictwo RM