Dieta jest istotnym aspektem w walce z niedoczynnością tarczycy. Co warto zjeść? Jakich produktów należy unikać, mając stwierdzoną niedoczynność tarczycy?
Dieta w niedoczynności tarczycy
Należy pamiętać, że niedoczynność tarczycy powoduje zmniejszenie metabolizmu, dlatego dieta jest ważnym czynnikiem stosowanym w leczeniu niedoczynności tarczycy.
Leczenie głównie polega na farmakoterapii, lecz powinno być wspomagane odpowiednią dietą. Dieta powinna zawierać produktu bogate w jod, żelazo, selen oraz cynk.
Do produktów zawierających jod, należy zaliczyć m.in.: małże, ostrygi, halibut, dorsz, mintaj oraz tuńczyk. Natomiast najlepszym źródłem żelaza jest m.in.: mięso, ryby, żółto jaj, podroby mięsne, pełnoziarniste produkty zbożowe, maliny, awokado, poziomki, poprzeczki, owoce suszone, bób, burak, koper ogrodowy, pietruszka, szpinak, szczaw, boćwina.
Selen można znaleźć w rybach, skorupiakach oraz orzechach brazylijskich, a także w roślinach strączkowych oraz w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Cynk natomiast znajduje się m.in. w mięsie, jajach, grzybach, ostrygach, nasionach dyni, nasionach słonecznika, fasoli, czosnku i otrębach pszennych.
Warto wiedzieć, że są produkty, które również mogą niekorzystnie wpływać na tarczycę. Należy do nich zaliczyć m.in. brokuł, kapustę, kalafiora, kalarepę, rzepę oraz brukselkę. Ponadto należy także wyeliminować słone przekąski oraz napoje alkoholowe, energetyczne oraz gazowane. Powinno się także wyeliminować pieczywo pszenne.
Pokarmy powinny być spożywane pięć razy dziennie, a przerwa pomiędzy nimi nie powinna być dłuższa niż trzy do czterech godzin. W diecie powinny być uwzględnione owoce, warzywa, nabiał, ryby oraz chude mięso. Spożywane produkty powinny mieć niski indeks glikemiczny.
Planując zmianę diety, warto udać się na konsultacje do dietetyka, który indywidualnie przygotuje odpowiedni jadłospis.
Materiały pomocnicze
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/124437,dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy