Dieta w zaparcia jest bardzo istotnym czynnikiem, ponieważ złe nawyki żywieniowe mogą doprowadzić do wystąpienia zatwardzenia i/lub nasilić dolegliwości.
Dieta w zaparcia powinna zawiera odpowiednią ilość błonnika oraz należy spożywać co najmniej trzy lity płynów. Głównie to powinna być woda niegazowana, lecz także mogą być wyciskane świeże soki z warzyw oraz owoców.
Dostępne są także inne sposoby leczenia zaparć.
Zalecenia dietetyczne w zaparciach
Przede wszystkim należy zwiększyć spożywanie błonnika do 25-30 g/dziennie. Błonnik należy włączać systematycznie, ponieważ może dojść do odczuwania bólu brzucha oraz wzdęć. Zwłaszcza u osób, których dieta była uboga w błonnik. Ponadto dieta w zaparcia powinna również zawierać fermentowane produkty mleczne.
Należy pamiętać o tym, aby ograniczyć spożywanie pokarmów tłustych oraz słodyczy. Istotne jest to, aby posiłki były spożywane regularnie
Produkty, które zaleca się stosować w zaparciach:
- suszone śliwki
- borówka amerykańska
- kefir, jogurt, maślanka
- banany
- kiwi
- oliwa z oliwek
- kawa
- woda z miodem i cytryną (na czczo)
- suszone morele
- buraki
- aloes
- siemię lniane
- rodzynki, daktyle, figi
- otręby
- jabłka
- kasza jaglana
- ziemniaki
- imbir
- kurkuma
- jęczmień
- kukurydza
- owies
- ciecierzyca
- fasolka szparagowa
- fasola z puszki
- groszek zielony
- soczewica
- kalafior
- brokuł
- marchewka
- ogórek
- sałata
- pomidor
- seler
- szpinak
- ananas
- arbuz
- granat
- brzoskwinia
- gruszka
- awokado
- pomarańcza
- truskawki
- migdały
- orzechy arachidowe
Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, należy także zwiększyć aktywność fizyczną. Zaparcia powinny być skonsultowane z lekarzem, ponieważ mogą być objawem chorób.